În perioada aceasta se vorbește mult despre educație copiilor. Fie că se aduce în discuție nevoia de reformă a învățământului și tot ce a însemnat școala online, fie că se vorbește de legea educației sexuale sau sanitare, un lucru este cert: educația copiilor este responsabilitatea noastră, a părinților de pretutindeni, și nu ne putem ascunde nici în spatele profesorilor și nici al guvernului.
Și de aici începe o adevărată aventură. Cum tratezi unele subiecte, despre ce discuți cu copiii atunci când vine vorba despre …. (și fiecare poate trece aici domeniul care e sensibil pentru el), care sunt temele, în funcție de vârstă care nu trebuie, cu niciun chip, ocolite și da, care sunt cărțile pe care trebuie să le pui în mâna copilului tău.
E un fapt cunoscut, educația copiilor începe de fapt cu educarea părintelui. De aceea e bine să citești despre educația copilului și e bine să citești acele cărți cu adevărat bune. Iată ce îți recomandăm:
- Pastorind o inimă de copil – din categoria cărților ce trebuie neapărat parcurse, aceasta se distinge de departe. Toate carțile lui Ted Tripp sunt o lectură foarte bună pentru parinți, însă aceasta (cu o destul de mare vechime pe piață) ar trebui să fie prima alegere. Ideea că părintele este un păstor spiritual al copilului său are capacitatea să revoluționeze viețile unor părinți. Cartea abundă de sfaturi practice, venite din experiența de părinte dar și din cea de consilier spiritual, și te poartă prin toate etapele de creștere a unui copil – de la naștere până la adolescență.
2. Pregătirea pentru adolescență – da, adolescența este o perioadă pentru care și copilul și părintele are nevoie de pregătire. Nu este o perioadă ușoară și cei care au trecut pe acolo sau se află în plin proces pot confirma. James Dobson nu mai are nevoie de nicio prezentare, el a educat și continuă să educe prin cărțile sale multe generații de părinți din România. Cartea abordează, cu onestitate și deschidere, o bună parte din problemele cu care se confruntă adolescenții: sentimentul de inferioritate, conformismul, pubertatea, dragostea romantică, identitatea.
3. Nu mă poți obliga dar mă poți convinge – priviți fața îmbufnată de mai sus. Sigur o recunoașteți. Uneori copiii noștri au o voință de fier iar noi se pare că nu mai avem energie să luptăm cu fiecare din doleanțele și reacțiile lor. Ni se pare adesea că cea mai scurtă cale este obligația, acel „pentru că așa zic eu”. Dar știm că nu așa trebuie să stea lucrurile. Cum îi poți însă convinge?
Ai ceva de spus?